Omgekeerde spicy Mexicaanse nachoschotel
Omgekeerde spicy Mexicaanse nachoschotel
10 personen
Ingrediënten:
Voor de chips
- 500 g tortilla’s
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
Voor de guacamole
- 4 rijpe avocado’s
- 2 limoenen (sap)
- 1 kleine rode ui, fijngesneden
- 1 tomaat, fijngehakt
- 2 el koriander, fijngehakt
- Snufje zout en peper
Voor de pico de gallo (frisse tomatensalsa)
- 6 rijpe tomaten, in kleine blokjes
- 1 rode ui, fijngesneden
- 1 jalapeño, fijngesneden (optioneel)
- 3 el koriander, fijngehakt
- Sap van 1 limoen
- Snufje zout
Voor de romige kaasdip
- 250 g geraspte cheddar
- 200 ml melk
- 1 el boter
- 1 el bloem
- 1 tl mosterdpoeder
- Snufje chilipoeder
Voor de bonenpuree
- 400 g zwarte bonen (uitgelekt en afgespoeld)
- 1 teentje knoflook
- 1 tl komijnpoeder
- Sap van 1 limoen
- 2 el olijfolie
Voor de gegrilde paprika’s en mais
- 3 paprika’s (rood, geel, groen), in reepjes gesneden
- 300 g maïskorrels (vers of uit blik, uitgelekt)
- 1 el olijfolie
- 1 tl gerookt paprikapoeder
Bereiding:
- Verwarm de oven op 180 °C en snijd de tortilla’s in driehoekjes. Besprenkel met de kruiden en olijfolie en bak 10 tot 12 minuten. Laat afkoelen.
- Maak de guacamole door de avocado’s te prakken en te mengen met alle ingrediënten. Doe hetzelfde met de pico de gallo. Maak dit zeker goed op voorhand, zodat het zout en het limoensap goed kunnen intrekken in de tomaten.
- Smelt de boter voor de kaasdip en voeg de bloem toe tot een roux. Meng daarna met de melk voor een gladde saus. Smelt de kaas en voeg mosterd- en chilipoeder toe. Hoe meer, hoe pikanter! Pureer de zwarte bonen met de knoflook, komijn, limoensap en olijfolie tot een gladde puree.
- Bak de paprika’s en mais kort in olijfolie met paprikapoeder tot ze licht geblakerd zijn.
- Tijd om de schotel op te bouwen! Leg een laagje bonenpuree in een kom, voeg daarna de kaasdip, guacamole, pico de gallo en gegrilde paprika en mais toe. Mengen mag! Serveer met de chips zodat je gasten lekker in dit mengsel kunnen dippen.
Extra tip! Een goede omgekeerde nachoschotel kan je lekker met je handen opeten. Zorg dus dat de chips groot genoeg zijn om zoveel mogelijk lekkere ingrediënten in één hap op te scheppen.