“Het is tijd voor een imagoswitch van de zorgsector”

“Het is tijd voor een imagoswitch van de zorgsector”

Door de vaak negatieve berichtgeving over werken in de ouderenzorg – over de werkdruk, het shift- en nachtwerk en de eenzijdige werkflexibiliteit – wordt het alsmaar moeilijker om personeel te vinden. Woonzorgcentrum Veilige Have hoopt dat imago om te keren, met onder andere een bedrijfscrèche, voorspelbaardere uurroosters en een aangepast onthaalbeleid.

Personeelspuzzel

Veilige Have in Aalter heeft 2 woonzorgcentra, een dagverzorging, kamers voor kortverblijf en maar liefst 204 assistentiewoningen. Goed voor bijna 350 personeelsleden. Hun diensten blijven 7 dagen op 7 en dag en nacht draaien. Met als gevolg regelmatig een lastige personeelspuzzel. Door het negatieve imago van werken in de zorg krijgt de organisatie het alsmaar moeilijker om nieuw personeel te vinden. Er stromen ook minder jongeren in, vertelt personeelsverantwoordelijke Glenn Dendooven.

Extra werkdruk door tekort aan personeel

Stagiairs zijn een dankbare poule om nieuw personeel aan te werven. Maar na de zomer starten er bij Veilige Have nog maar 1 of 2, een stuk minder dan normaal. Hoe komt het dat de zoektocht naar nieuwe mensen zo moeilijk verloopt?

Glenn: “Het is natuurlijk een zware baan, maar tegelijk een heel menselijke job met een grote maatschappelijke impact. En de lonen in de zorgsector liggen zeker niet laag. Onze mensen krijgen maaltijdcheques. Met de toeslagen voor shiftwerk hebben ze elke maand een mooie extra erbovenop.”Wat zeker wél een aandachtspunt is, is de flexibiliteit die we vaak vragen. Valt een collega uit door ziekte of hebben we te weinig mensen? Dan moeten anderen op het laatste moment invallen. Die onvoorspelbaarheid zorgt voor extra werkdruk. Wie last minute invalt voor een collega, krijgt wel een flexpremie als compensatie.”

Betere privé-werkbalans

Het is tijd voor een imagoswitch, vindt Glenn Dendooven, en daar werkt Veilige Have graag aan mee. Met verschillende initiatieven probeert de organisatie om de werkdruk voor haar personeelsleden te verlichten en het welzijn te verbeteren.

Glenn: “Op onze site baat een externe organisatie een kinderdagverblijf uit. Een derde van de plaatsen is voorbehouden voor onze personeelsleden. Zo hoeven ze geen extra kilometers om te rijden om hun kinderen af te zetten en weer op te halen. Daarnaast zetten we meer in op voorspelbare uurroosters, zodat de collega’s hun privéleven beter kunnen plannen rond de werkuren. Onze mobiele ploeg – de invallers, zeg maar – is ook groter dan het team waarvoor we financiering krijgen.”

Onthaalbeleid voor starters

Veilige Have paste ook het onthaaltraject van zijn starters aan. Iedere nieuwe collega krijgt een peter of meter bij wie ze terechtkunnen met hun vragen. Die volgen een opleidingsplan waarin staat wat starters na een x-aantal weken moeten weten of gezien hebben. In oktober 2023 volgt een evaluatie van het project, maar de eerste reacties zijn positief. De organisatie hoopt dat ze door het onthaalbeleid weer meer nieuwe mensen warm kunnen maken voor een job.

Glenn: “Verder zit de appreciatie vooral in kleine dingen: een sinterklaascadeau, een attentie op de dag van de zorg en op de dag van Veilige Have, en elke dag gratis fruit en soep. Met al die initiatieven hopen we tegengas te geven voor het imago van de sector.”