Voor 10 personen
Ingrediënten
  • 2,5 kg runderribben zonder been
  • 1,5 gele ui
  • 3,5 tenen knoflook
  • 420 g kerstomaatjes
  • 1,5 el tomatenpuree
  • 5 Ancho pepers
  • 3 gedroogde chili’s de árbol
  • 5 gedroogde guajillo chili’s
  • 3 gedroogde pasilla chili’s
  • 1,75 l runderbouillon
  • 1,5 kaneelstokjes
  • 1,5 el korianderzaad
  • 1,5 el peperkorrels
Bereiding:
  • Snij het vlees in grote stukken en bak goudbruin. Haal daarna uit de pan (tip: hou de olie bij), zout het en doe in een kom.
  • Schil de ui, pel en plet de knoflook en halveer de tomaatjes. Fruit de ui in grote stukken samen met de knoflook in de pan van het vlees. Voeg de tomatenpuree toe en doe het vlees erna terug in het mengsel met de pepers. Wil je de pittigheid aangenaam houden? Verwijder dan de zaadjes van de pepers. Voeg daarna ook de bouillon en de tomaten toe.
  • Bak het korianderzaad en de peperkorrels kort op, maal de kruiden fijn en voeg toe aan het vlees.
  • Laat dit mengsel een uurtje koken en verwijder daarna de chilipepers en zo’n 170 ml van de bouillon. Het vlees hou je even apart. De soep die overblijft mix je glad en giet je daarna terug bij het vlees. Dek af en laat drie uur langzaam pruttelen.
  • Zodra het vlees zacht is, giet je het vocht in een kom en pluk je de stukjes vlees in de gewenste grootte.
 
Extra! Dit stoofpotje is de ideale vleesbasis voor je taco’s. Doop de tortilla’s in het overgebleven vocht van de Birria en bak in een pan. Leg er het vlees en wat mozzarella op vooraleer je dichtvouwt. Serveer met mango, avocado, limoen, rode ui, zure room en koriander.