Welkom in de keuken van Odoo, waar welzijn centraal staat
Welkom in de welzijn keuken van Odoo
Hoe zorg je echt voor je werknemers en hun welzijn? We ontdekken het bij het Waalse goudhaantje Odoo. De eerste IT-unicorn van Wallonië dankt zijn succes aan zijn opensourcesoftware. In zowel Louvain-la-Neuve als Ramillies worden de werknemers culinair verwend, met Célia Vanderlinden en Xavier Netour als chef-koks in de keuken.
“Ik werk nu twee jaar voor Odoo. Wat ik doe? Ik ben chef-kok op een van onze locaties in Ramillies, waar we elke dag voor bijna driehonderd mensen koken”, legt Célia uit. “Ik had het geluk dat ik de keuken zelf kon opzetten en mijn team vanaf nul kon samenstellen. In tegenstelling tot bij veel andere bedrijven, die hun restaurants aan externe bedrijven overlaten, staan wij op de loonlijst van Odoo zelf. We hebben dus hetzelfde contract en dezelfde voordelen als iedere andere collega. Zelfs als je hier als afwasser werkt, heb je recht op je eigen laptop van de zaak!”
“Sinds januari 2023 ben ik chef-kok in het hoofdkantoor in Louvain-la-Neuve”, voegt Xavier toe. “Mijn achtergrond ligt voornamelijk in de gastronomie, wat lichtjaren verwijderd lijkt van de grootkeuken. Maar toen ik zag wat er allemaal in de keukens van Odoo bereid werd, veranderde ik snel van mening. Zeker toen ik ook kennismaakte met de filosofie van het bedrijf en de manier waarop het de rol van chef-kok en koken ziet. Wat hier telt, is de kwaliteit van de gerechten. Een minimumbudget strikt naleven hoeft hier niet. Naast de dagelijkse maaltijden en de saladbar die voor ongeveer 350 mensen bereid worden, maken we af en toe ook verfijndere gerechten. Denk maar aan de hapjes die tijdens roadshows worden geserveerd.”
Lekker en kwalitatief zijn absolute prioriteit
“De spirit in de keuken bij Odoo is om iets lekkers en van hoge kwaliteit op tafel te zetten. Niet om een zo goedkoop mogelijke maaltijd te bereiden”, bevestigt Célia. “We maken elke dag voor onze collega’s een gratis maaltijd klaar. Bovendien heeft iedereen onbeperkt toegang tot de saladbar, desserts en ijsjes …”
Kwaliteit boven rentabiliteit ten koste van alles: het is duidelijk dat Odoo zijn keukens ziet als een hoeksteen van het welzijn van zijn werknemers. Dat biedt ook het voordeel dat de twee chef-koks kunnen openbloeien in hun rol.
“Die aandacht voor kwaliteit is essentieel voor mij”, legt Xavier uit. “Vis, gevogelte, lamsvlees, eendenborst … We krijgen veel vrijheid om zelf de producten uit te kiezen. Met uitzondering van super-de-luxe is alles mogelijk. Dat is heel prettig en zo kunnen we de menu’s erg creatief samenstellen. We werken voornamelijk met verse producten en geven de voorkeur aan een korte toeleveringsketen. Als kers op de taart kunnen we onze leveranciers zelf kiezen. Hier werken we bijvoorbeeld samen met een plaatselijke slager die zijn eigen dieren fokt. We hebben ook een overeenkomst met een biologische kweker die ons Mechelse koekoeken levert, ongeveer honderd per maand.”
Smakelijke, verantwoorde gerechten bereid in alle vrijheid
“We zorgen er ook voor dat we verantwoord werken en zo min mogelijk afval produceren”, voegt Célia toe. “Dat doen we door producten die we niet voor de lunch hebben gebruikt, opnieuw te bewerken voor onze saladbar. Zo maken we bijvoorbeeld beignets van overschotten vis. In de winter gebruiken we overgebleven groenten dan weer in een soep. Nog beter: op vrijdag delen we onze restjes uit aan al onze werknemers in de vorm van doggybags. Altijd gratis natuurlijk. Net als Xavier waardeer ik de vrijheid die we als chef-koks hebben en het vertrouwen dat we krijgen. Door te kiezen voor verse producten en onze leveranciers zorgvuldig uit te pikken, kunnen we zeer gezonde en gevarieerde voeding aanbieden die geweldig is om mee te werken … en om op te eten! De filosofie van Odoo – kwaliteit en huisgemaakte producten krijgen voorrang op de kosten – gaat verder dan woorden. Het is een echt engagement van het bedrijf en van Fabian Pinckaers, onze CEO. Als we bijvoorbeeld voor een specifieke bereiding hulp nodig hebben van leerling-koks, is dat nooit een probleem. Integendeel!”
Medewerkers gelukkig houden
Dankzij die filosofie voelen Célia en Xavier zich goed achter het fornuis, maar ze valt ook in de smaak bij al hun collega’s. Célia: “Iedereen is erg blij met wat we ze voorschotelen. Je goed en gezond voelen wordt ook bepaald door wat je eet … en dat werkt! Andere voorbeelden van wat Odoo doet om het welzijn van zijn werknemers te bevorderen? De voordelen van ons salarispakket, die we kunnen aanpassen aan onze behoeften en wensen, en de bar die we tot onze beschikking hebben voor afterworkevenementen. Zo kunnen we met collega’s in een ontspannen sfeer nippen van een gratis spritz of prosecco.” Xavier: “We hebben ook een fitnessruimte, waar lessen en coaching worden gegeven. Dus ja: hier zijn de initiatieven om het welzijn van het personeel te verbeteren heel tastbaar.”
“Het zorgt allemaal voor een geweldige sfeer tussen de collega’s. Er heerst een echte teamspirit en iedereen helpt elkaar. Want iedereen bij Odoo voelt zich goed en gerespecteerd”, besluit Célia.